"Vi er alle brødre og verden er vores fædreland"

Naverne, de rejsende håndværkere, har med deres stærke tradition dette motto.

Bror-huldren bygger på disse grundvæsentlige værdier, trofasthed og fællesskab, som ligger i ordet "bror".

"Huldren" er derimod et mytisk væsen, som danner kontrast til grundstenen, giver de dybe rødder luftighed og åbning op og ud til det mere uhåndgribelige, uforudsigelige, drilske, æteriske.

Med andre ord to begreber, der giver liv og styrke til hinanden.

 

Barndommens land

Som barn snusede jeg rundt på pløjemarkerne i håbet om at spotte flinteflækker og pilespidser. At få øje på en flinteøkse ville være den ultimative lykke, men trods falkeblik lykkedes det kun en gang. Hvert eneste fund vidnede dog om forgangne tider og forfædre, der havde haft deres færden her for måske 7.000 år siden.

Jeg kunne godt lide denne følelse af kontakt til mine egne rødder. Jeg så for mig flintesmeden sidde og lave sine råprodukter, og jeg så bopladsen med folk i livlig aktivitet omkring det væsentligste, at skaffe sig mad og forråd.

Åndehuller og fordybelse

I en verden som efterhånden er grænseløs og vidåben, er det afgørende at standse op og reflektere lidt over, hvem og hvad vi er, og hvordan vi vælger at bruge vores dyrebare tid.

Mens alting i dagligdagen går så stærkt, er det en god idé at skabe sig nogle tidslommer, hvor det drejer sig om væren og ro.
Det er dejligt at se ud på en horisont, og det giver fokus at flette en pilekurv eller snitte en duftende enebær-ske.

For mange giver det en ekstra dimension at flytte sig fysisk væk fra dagligdagen, og både Tomtehuset i Vestsjælland og Bjørnekullatorpet i Blekinge er åndehuller, som giver mulighed for fordybelse, tilegnelse af håndværksmæssige færdigheder, oplevelser og reflekteren på egne præmisser.